Sosyal medya yönetimi ile satışları hiç şüphesiz etkili bir şekilde destekleyebilirsiniz. Ancak iyi sonuçlara ulaşmak için sosyal medyanıza dikkat ve zaman ayırmanız gerekir. Şirketinizin amacı, sosyal medya platformlarından gelen dönüşümleri optimize etmekse, bunu azaltacak 10 hatadan birini yapmadığınızdan emin olun.
Sosyal satış nedir?
Sosyal satış, satış hedeflerine ulaşmak için sosyal medyayı kullanmayı içeren bir satış tekniğidir. Tekniğin özünde, marka güvenini artırmak ve olası satışlar yaratmak veya satışları kapatmak için mevcut ve potansiyel müşterilerle ilişkiler kurmak vardır.
Sosyal satış tekniği, satış ve pazarlama departmanlarının müşterileri arama ihtiyacını azaltır. Facebook, Twitter, Instagram, LinkedIn ve YouTube dahil olmak üzere tüm popüler sosyal medya platformunda kullanılabilir.
Sosyal medya çalışmalarının dönüşümler üzerindeki etkisi nedir?
Şirketlerin sosyal medya hesaplarının olmasının bir nedeni satışları desteklemek içindir. Aslında, sosyal medya bu amaç için mükemmel bir araçtır, özellikle de sosyal satış başka bir fenomenle bağlantılı olduğundan. Sosyal satın alma, sosyal medya hesaplarında bulduğunuz bilgilere dayanarak satın alma kararları vermektir. Verilere göre, B2B müşterilerinin %75’i satın alma kararı vermeden önce sosyal medyayı kullanıyor.
Bir araştırma, 2019’da tüm müşterilerin %72’sinin yeni ürünler hakkında bilgi edinmek için sosyal medyayı kullandığını ve bunların %36’sının doğrudan sosyal medya aracılığıyla karar verdiğini ve bir ürün veya hizmeti satın aldığını gösteriyor.
Ayrıca, LinkedIn tarafından bildirilen veriler, sosyal medyada aktif olan satış görevlilerinin %78’inin, kullanmayanlardan daha fazla satış yaptığını gösteriyor. Gördüğünüz gibi, sosyal medyada çok büyük bir satış potansiyeli var, bu yüzden faydalanmanızda yarar var. Bununla birlikte, zayıf hayran sayfası yönetimi, satış fırsatlarını ortadan kaldırabilir ve hatta satışları azaltabilir. Sosyal medya yönetiminde yapılan ve dönüşümü azaltan en yaygın 10 hatayı öğrenin ve onlardan kaçının!
1. Takipçi ve beğeni satın alma
Beğeni ve takipçi satın almak, şirketinizin sosyal medya profilini güçlendirmenin hızlı bir yolu gibi görünür. Lakin, önemli ölçüde daha düşük dönüşümlerle sonuçlanabilecek bir yöntemdir. Satın alınan kişiler, botlar veya gelişmekte olan ülkelerden insanlardır ve işletmeniz için satış potansiyeli yoktur. Herhangi bir ürün veya hizmet satın alamamakla kalmaz, aynı zamanda hesap puanınızı da olumsuz etkiler.
Sitenin algoritmasının takipçilerde veya beğenilerde ani artışlar tespit ettiği hesapların kullanıcılara gösterilme olasılığı daha düşüktür. Buna “shadowban” denir, bu da profilin engellenmediği, ancak sosyal ağın erişimini önemli ölçüde azaltacağı veya bir arama motoru tarafından bulunmasını imkansız hale getireceği anlamına gelir. Sosyal medya hizmetiniz shadowban hakkında bilgilendirilmiyor, bu da portal kurallarını ihlal ettiğiniz için bir ceza.
Sosyal ağların bu tür eylemleri, gerçek toplulukların oluşturulduğu profilleri ödüllendirmeyi amaçlar, bu nedenle hizmet kurallarıyla savaşmaktansa daha az kişiye sahip olmak ve kanalınızı sistematik olarak geliştirmek daha iyidir.
2. Çok fazla ve eşsiz hashtag
Hashtag’ler, önünde “#” işareti bulunan ifadelerdir. İlgili konulara göre gönderiler atamak ve böylece kullanıcıların daha hızlı bulmasını sağlamak için tasarlanmıştır.
Sosyal ağların büyük çoğunluğu, yayınlanan materyalle yakından ilgili az sayıda hashtag’i tercih ediyor. Yakın zamana kadar yaklaşık 30 etikete izin veren Instagram bile bu tür değişiklikler getirdi.
Her sosyal medya gönderisi, yalnızca birkaç, tercihen 1-5 hashtag içermeli ve içerikleri, gönderide açıklananlara veya sunulan fotoğrafın gösterdiğine tam olarak karşılık gelmelidir.
Düzgün seçilmiş hashtag’ler, bir gönderinin görüntülenme sayısı üzerinde çok iyi bir etkiye sahiptir. Örneğin Twitter, yalnızca 1-2 hashtag önerir, ancak bu, bir gönderinin paylaşılma şansını, etiketi olmayan gönderilere kıyasla %55’e kadar artırır. Belirli bir sosyal ağın tavsiyelerine göre hashtag’ler eklememiz, gönderi gösterimlerini, hesabın erişimini artırmaya ve dönüşümleri optimize etmemize yardımcı olabilir.
3. Mesajlara ve yorumlara cevap vermemek
Kullanıcılardan gelen mesajlar cevapsız kalmamalıdır. Birisi şirketinize yazmayı seçtiyse, satın almak veya bir soruna çözüm aramakla ilgilenebilecekleri anlamına gelir. Bu hem özel mesajlar hem de gönderilerin altındaki yorumlar için geçerlidir.
Soruları yanıtsız bırakmak, bir müşterinin işletmenize gelmesini veya satın alma yapmasını engelleyebilir. Öte yandan yorumlar bölümünde herkese açık duran cevapsız mesajlar, profilin doğru yönetilmediğini ve şirketin müşterileriyle ilgilenmediği izlenimini verecektir. Bu arada, kullanıcılarıyla verimli ve aktif bir şekilde iletişim kuran hesaplardan gelen gönderilerin kullanıcılar tarafından görülme olasılığı daha yüksektir. Bu da daha fazla ziyaretçiye ve daha iyi dönüşüm optimizasyonuna neden olur.
4. Konu dışı gönderiler
Bazı sosyal medya profilleri, şirketleri ile ilgili içeriklerin yanı sıra kişisel görüşleri veya düşünceleri takipçileriyle paylaşır. Siyasi veya dini konular hakkında yazmak veya komik resimler eklemek şirketinize yeni satışlar getirmeyecektir. Profilinizi beğenen kişilerin şirketinizden gelen bilgilerden haberdar olmak istedikleri için orada olduklarını unutmayın. Diğer içerikler onları ilgilendirmez ve yorumlarda tartışmalara yol açabilir. Sosyal medya, yalnızca işletmeniz için tanınma bulmayacağınız, aynı zamanda hedef kitlenizi kolayca vazgeçirebileceğiniz bir yerdir. Facebook’u kullanırken bunu aklınızda bulundurun.
Kullanıcıları işinize odaklanmaktan uzaklaştırmak iyi bir fikir değildir. Gönderiler oluştururken, bunları şirketiniz, ürünleriniz veya hizmetleriniz ve içinde bulunduğunuz sektör hakkında yapmaya odaklanın. Diğer tüm konular yalnızca dönüşümleri kötüleştirmeye neden olur.
5. Kullanıcılar veya rakiplerle tartışmak
En kötü sosyal medya hatalarından biri, kullanıcılarınıza veya rakiplerinize karşı kaba davranmaktır. Kavgalara girmek, şirketinizin birçok alıcısını kapatabilecek ve hatta İnternet kullanıcılarının “kitlesel” saldırılarına yol açabilecek affedilmez bir hatadır. Kesinlikle onları üzmemek daha iyidir.
Tabii ki, profesyonel bir şekilde bir hayran sayfası yürütmek zordur. Bir müşteri bir tatsızlıkla karşılaşırsa, hizmet veya ürün düzgün çalışmadıysa, bu konuda halka açık bir yorum yazabilir. Bunlar hoş durumlar değil, ancak müşteri haklı olmasa bile onları eleştirmemeli, çatışmayı çözmeye çalışmalısınız. Kibar cevaplar genellikle yeterlidir.
Aynı zamanda, rakipleriniz hakkında olumsuz bir şekilde yazmak kötüdür. Mesajlar ve yorumlar tartışmanın yeri değildir.
6. Yayın takvimi olmaması
Facebook, Instagram veya LinkedIn’i işletmek titizlik gerektirir. Düzenli olarak bakımı yapılmayan profillerin organik arama sonuçlarında önerilme olasılığı daha düşüktür. Bu sayede sosyal profillerinize zarar verebilir ve dönüşümleri azaltabilirsiniz. Ancak çözüm, önceden bir yayın takvimi hazırlamak ve buna sıkı sıkıya uymaktır.
Ek olarak, abonelerinizin en aktif olduğu saatlere dikkat edin. Bazı gruplar sabahları ilk iş olarak, kahvaltıda veya işe giderken otobüste sosyal medyada gezinmeyi tercih ederken, diğerleri tüm işlerini yerine getirdikten sonra akşam geç saatlerde gezinmeyi tercih edebilir.
7. Alıcılarınızın ilgilenmediği hesapları işletmek
Şirketiniz sosyal medyayı neredeyse kusursuz şekilde yönetmede ustalaştı. Facebook, Twitter, LinkedIn, Instagram, Pinterest ve YouTube’da bir profiliniz var. Hepsi mümkün olduğunca çok kullanıcıya ulaşmak için. Ne yazık ki, çabalarına rağmen, tüm portallar satışları değişen derecelerde etkilemiyor.
Şirketlerin mevcut tüm kanallarda profil bulundurmaması gerektiği için bu tamamen normaldir. Bir araç satış fırsatları getirmiyorsa, muhtemelen sektörünüzün hedef kitlesi tarafından kullanılmamaktadır. Örneğin, tamamen farklı kullanıcılar Twitter ve Tik Tok’u Facebook ve LinkedIn’den daha fazla kullanır. Bu nedenle sosyal medya, potansiyel müşterilere ulaşabileceğiniz kanallarla sınırlandırılmalıdır.
8. Satışlara çok fazla odaklanmayın
Şirket profilinize düzenli olarak gönderiler ekliyor, ancak çok az yanıt alıyor veya hiç yanıt almıyor musunuz? Belki de satışlara çok fazla odaklanıyorsunuz. Başarılı sosyal satış, müşterilerinizi ürünleriniz veya hizmetleriniz hakkında bilgi yağmuruna tutmakla ilgili değildir. İnternet kullanıcıları genellikle rahatlamak veya ilginç bir şey görmek için sosyal medyada gezinirler. Reklam gönderileri kesinlikle çok sayıda aboneyi profilinize çekecek bir şey değildir. Örneğin, zaman zaman bir promosyon hakkında bilgi göndermek iyidir, ancak içerik esas olarak müşteriler için ilginç olan mesajlardan oluşmalıdır.
9. Müşterilerin ihtiyaçlarına göre uyarlanmayan iletişim
Listenin sonuna geliyoruz, ancak buraya kadar okuduktan sonra şirketinizin sosyal medya yönetiminin oldukça iyi olduğu sonucuna vardınız. Hashtag’leri eşleştirmek, yorumlara aktif olarak yanıt vermek ve benzersiz içerik oluşturmak şirketinizin günlük rutinidir. Ancak, birçok işletmenin bilmeden yaptığı çok ciddi bir hata var. Müşterilerle iletişim kurarken kullandıkları dil, her şeyden önce şirketin bakış açısını gösterir.
Dil, profesyonelliği, deneyimi veya güvenilirliği vurgular ve bunlar önemli yönler olsa da, potansiyel müşteriler kendilerini ilgilendiren şeyler hakkında okumak ister. Sorunlarını çözme ve ihtiyaçlarını karşılama hakkında okumak istiyorlar. Bu, etkili iletişimin ve sosyal medyadan daha iyi dönüşüm optimizasyonunun anahtarıdır. Yayınlamak için her içerik oluşturduğunuzda, ona üçüncü bir tarafın gözünden bakmaya çalışın. Satın almanızı sağlayacak bilgi mi? Basit bir örnek verelim. Bir kuaförlük hizmeti arıyorsanız, hangi mesaja ikna olma olasılığınız daha yüksektir:
“Kuaför salonumuz yaklaşık 20 yıldır hizmet veriyor ve en iyi sertifikalı güzellik ürünlerini kullanıyoruz. Profesyonel bir hizmet için bizi arayın”,
ya da belki
“Salonumuzdan randevu alınız. Gereksinimlerinizi tartışacağız ve saçınızın durumunu değerlendireceğiz. Saç kesiminizden veya paranızın geri ödenmesinden memnuniyet garantisi veriyoruz”.
İlk mesaj sadece salonun avantajlarından bahsederken, ikincisi sorunu çözmeye yardımcı olur ve aynı zamanda profesyonelliğini olası bir geri ödeme ile onaylar.
10. Web sitenizi veya açılış sayfanızı mobil cihazlar için optimize edememe
Sosyal medya ana satış aracınız değilse, muhtemelen birçok gönderiyi ve kampanyayı web sitenize veya satış açılış sayfanıza yönlendirirsiniz. Ancak çoğu kişinin sosyal medyaya mobil cihazlardan göz attığını unutmamalısınız. Hedeflediğiniz web sitesi bu cihazlar için uygun şekilde optimize edilmemişse çok sayıda potansiyel müşteri kaybedersiniz. Çoğu web kullanıcısı, web sitelerinin mobil arayüzünün rahatlığına alışmıştır ve düzgün çalışmayan bir siteden alışveriş yapmak isteme ihtimalleri çok düşüktür.
Şirketinizin web sitesinin akıllı telefonlarda ve tabletlerde nasıl göründüğünü en kısa sürede kontrol edin. Çok iyi görünmüyorsa veya çalışmıyorsa, sitenizi mobil cihazlara uyarlamanıza yardımcı olacak etkileşimli bir ajans arayın.
Sosyal medyada satabilirsiniz
Herkes sosyal medyanın gerçekten sattığına inanmıyor. Ancak, müşterilerimizin profillerini başarıyla yönettiğimiz ve birçok başarılı sosyal medya satış kampanyasını uyguladığımız için ikna olduk. Yani şirketinizin sosyal medyasını nasıl yöneteceğinizi merak ediyorsanız ve profilinizi geliştirecek bir ajans arıyorsanız, bizimle iletişime geçebilirsiniz.