Facebook reklam kampanyalarınız düşük performans mı gösteriyor? Sonuçlarınızı nasıl artırabileceğinizi ve daha iyi sonuçları nasıl alabileceğinizi mi merak ediyorsunuz? Bu yazımızda, Facebook reklamlarında sıkça yapılan 11 hatayı ve hedefleriniz doğrultusunda bunları nasıl düzelteceğinizi öğreneceksiniz.
1.Düzensiz ve Hatalı Hesap Yapısı Kullanmak
Facebook Reklam Yöneticisi, hesabınızı kampanyalara, reklam setlerine ve reklamlara göre düzenleyen bir yapıya sahiptir. Ancak kampanya oluşturmak ve öğeleri adlandırmak için planlı bir sisteminiz yoksa. Reklam hesabınız hızla dağınık ve verimsiz bir hale gelebilir.
Facebook Reklamlarında Kampanyaları Oluşturmak için En İyi Yöntemler:
Her kampanyanın en az bir reklam setine ve bir reklama ihtiyacı vardır. Her kampanya için birden fazla reklam seti ve reklam oluşturmak genellikle iyi bir fikir olsa da. Yalnızca gerektiği kadar reklam yayınlamak önemlidir.
Facebook reklam algoritması, performansı reklam seti düzeyinde optimize eder. Bir reklam setinin istikrarlı bir performans elde etmesi ve öğrenme aşamasından çıkması için yaklaşık 50 optimizasyon etkinliğine ihtiyacı vardır.
Bir kampanyadaki reklam setlerinin sayısını artırdıkça, doğal olarak hepsini optimize etmek için daha fazla harcama yapmanız gerekir. Toplam kampanya bütçeniz küçükse, hesabınız gerekli optimizasyon etkinliklerini gereken zaman diliminde gerçekleştirmekte zorlanabilir. Bu da öğrenme aşamasını uzatabilir ve uzun vadede performanstan ödün vermenize neden olabilir.
Performansı artırmak için reklam setlerini mümkün olduğunca birleştirin. Her ilgi alanı veya benzer kitle için ayrı bir reklam seti oluşturmak yerine, benzer segmentleri tek bir reklam setinde bir araya getirin. Her bir reklam setini optimize etmek için her birinde en fazla üç veya beş reklam olmasını hedefleyin.
Facebook Reklamlarında Kampanyaları Adlandırmak için En İyi Yöntem:
İdeal olarak, Reklam Yöneticisi’ni açıp kampanyalarınızın hedeflerini, kitlelerini ve tekliflerini anında tanımlayabilmeniz gerekir. Kampanyaları, reklam setlerini ve reklamları adlandırmak için istikrarlı bir yaklaşım benimseyerek verimliliği önemli ölçüde artırabilirsiniz.
Her hesap düzeyi için standart bir adlandırma kuralı kullanmanızı öneririz:
- Kampanya: [Tarih]_[Kampanya Adı]_[Hedef]
- Reklam Seti: [Tarih]_[Kampanya Adı]_[Hedef Kitle]
- Reklam: [Tarih]_[Kampanya Adı]_[Reklam Adı]
Kampanyanız, reklam setiniz ve reklam adlarınız aşağıdaki gibi düzenli görünebilir:
Kampanya adlandırma sürecini olabildiğince kolaylaştırmak için Reklam Yöneticisi’nde bir şablon oluşturun. Bir kampanya açın ve kampanya adının sağındaki Şablon Oluştur bağlantısını tıklayın. Sonrasında kampanyanızın her düzeyi için bir adlandırma kuralı oluşturun.
Gelecekteki kampanyalar için Şablon geçişini açarak kolayca yeniden kullanabilirsiniz. Bu şekilde, hesabınızı düzenli ve gezinmesi kolay tutabilirsiniz.
2. Kampanya Hedefini Yanlış Seçmek
Deneyimli bir Facebook reklamcısı olsanız bile, doğru kampanya hedefini seçmek zor olabilir. Seçeneklerin çoğu benzer görünür ve hatta bazıları aynı optimizasyon ayarlarına sahiptir.
Ancak yanlış hedef seçimi, kampanya sonuçlarınızı tamamen rayından çıkarabilir. Meta’nın algoritması, reklamlarınızı seçtiğiniz hedefi tamamlama olasılığı en yüksek olan kişilere gösterir. Gerçekten satışa ihtiyacınız olduğunda en yüksek trafiği seçerseniz, istediğiniz sonuçları alamazsınız.
Peki kampanyanız için hangi hedefin doğru olduğunu nasıl bileceksiniz?
Bir hedef seçerken her zaman iş hedefinizi ve bunun satış hunisiyle nasıl uyumlu olduğunu düşünün. Şirketinizin yeni bir pazardaki varlığını büyütmek istiyorsanız huninin üst kısmına yönelik bir hedef seçin. Daha fazla gelir elde etmek istiyorsanız huninin alt kısmına yönelik bir hedef seçin.
Reklam Yöneticisi’nin eski sürümü, hedefleri huni aşamalarına ayırarak süreci şu şekilde basitleştirirdi:
Bilinirlik, değerlendirme ve dönüşüm. Her aşama için mevcut olan birden fazla hedef arasından iş hedefinize en uygun olanı seçin.
Reklam Yöneticisinin daha yeni sürümünü kullanıyorsanız aynı süreci burada da kullanabilirsiniz. Dönüşüm hunisinin üstündeki hedefler listenin başında, dönüşüm hunisinin altındaki hedefler ise sonunda görüntülenir.
Bir hedef seçmenin yanı sıra, reklam seti düzeyindeki optimizasyon seçeneklerine de dikkat edin. Bu seçenekler, istediğiniz sonuçlara ince ayar yapmanıza yardımcı olabilir. Örneğin, trafik hedefini kullanan bir reklam seti, bağlantı tıklamaları veya yönlendirme sayfası görüntülemeleri için optimize edilebilir.
Bağlantı tıklamaları yüksek bir tıklama oranına (TO) neden olur ancak ziyaretçiler sayfanızla etkileşime girmeyebilir. Buna karşılık, ikincisi daha düşük bir TO ile sonuçlanabilir, ancak ziyaretçilerin sayfayı yükleme ve etkileşimde bulunma olasılığı daha yüksek olabilir.
3. Bütçe Optimizasyon Seçeneğini Yanlış Tercih Etmek
Çoğu durumda, Kampanya Bütçesi Optimizasyonu’nu (CBO) açmak kampanyaları basitleştirebilir ve sonuçları iyileştirebilir. CBO ile her reklam setine ayrı bütçe belirlemeniz gerekmez. Bunun yerine, kampanya için bir bütçe belirler ve Meta’nın bu bütçeyi reklam setleri arasında paylaştırmasına izin verirsiniz. Her bir reklam seti için ne kadar harcayacağınızdan emin değilseniz bu seçenek, süreci otomatikleştirmek için idealdir.
Ancak kampanyanız çok farklı kitle boyutlarına sahip birden fazla reklam seti içeriyorsa CBO her zaman en iyi seçenek olmayabilir. CBO kullanmak, büyük reklam setlerine çok daha fazla harcama yaparken daha küçük reklam setlerini ihmal etmenize neden olabilir. Bu, bazı kitlelerin reklamlarınızı neredeyse hiç görmezken diğerlerinin çok daha sık görmesi anlamına gelebilir.
Her reklam setinin uygun miktarda harcama yaptığından emin olmak için CBO’yu kapatmak ve bunun yerine reklam seti düzeyinde bir bütçe belirlemek iyi bir fikirdir. Reklam seti bütçesiyle, istediğiniz sonuçları alabilmeniz için harcamalar ve reklam yayınlama üzerinde daha fazla kontrole sahip olursunuz.
4. Hedef Kitle Seçeneklerini Test Etmemek
2021’den bu yana aynı reklamlarda aynı hedef kitlelerini kullanıyorsanız, şüphesiz istikrarlı sonuçlar elde etmekte zorlanıyorsunuzdur. Reklamlarınızda web sitenizi ziyaret eden Facebook kullanıcılarını hedeflediyseniz, sonuçlarınız büyük ölçüde düşmüş olabilir.
Bunun başlıca sebebi, 2021’in başlarında Apple’ın Uygulama İzleme Şeffaflığı çerçevesinde, iOS kullanıcıları için dijital gizliliği artırırken, reklam verenlerin ilgili kullanıcılara ulaşma ve onları takip etme özelliklerini sınırlandırdı. Web site ziyaretçi kitleleri oluşturmak yerine, diğer hedefleme seçeneklerini de test etmek iyi bir yöntem olabilir.
Farklı hedef kitle segmentlerini oluşturmak için aşağıdaki seçimlerden faydalanabilirsiniz:
- Geniş hedefleme: Meta, reklam gösterimini optimize ederken mümkün olan en geniş kitleye ulaşmak için kullanıcıların konum, cinsiyet ve yaşa göre hedeflenmesini önerir.
- Özel kitleler: iOS izleme sorunlarından kaçınmak için Facebook sayfanızı takip eden veya içeriğinizle etkileşime giren kişileri temel alan kitleleri oluşturun.
- Benzer kitleler: Reklam yöneticisi’nden ayarladığınız dönüşüm optimizasyonlarına dayalı hedef kitlerinin benzerlerini oluşturabilirsiniz.
Hangi kitlenin en iyi performansı göstereceğinden emin değilseniz, iki veya daha fazla kitleyi birbirlerine karşı test etmek iyi bir yöntemdir. Reklam Yöneticisi’nde, hedef kitle dışında aynı olan iki reklam seti oluşturun. Ardından A/B Testi düğmesini tıklayın ve reklam setlerini testinize ekleyin.
Kampanya hedefinizle uyumlu bir metrik seçin ve ardından iki reklam setini birbirlerine karşı test edin. Hangi reklam setinin başarılı olduğunu görmek için tekrar kontrol edin ve ardından öğrendiklerinizi daha etkili kitleler oluşturmak için kullanın.
5. Etkileşime Geçmiş Sıcak Kitleleri İhmal Etmek
Kampanyalar oluştururken, üç aşamalı satış hunisi çerçevesini bir rehber olarak kullanmak faydalı olacaktır. Başka bir deyişle, bazı kampanyalar huninin üst kısmındaki hedeflere ve kitlelere yönelik olabilir. Bu kampanyalarda Erişim ve Farkındalık hedeflerinin yanı sıra geniş hedefleme, ilgi alanına dayalı hedefleme veya benzer kitleler kullanılması muhtemeldir.
Ancak tüm kampanyalarınız için bu kitleleri kullanıyorsanız sıcak kitlelerinizi (yani işletmenize veya teklifinize zaten ilgi göstermiş olan kişileri) ihmal ediyorsunuz demektir. Bu durum özellikle, Dönüşümler ve Satış hedefleri içeren huninin dibindeki kampanyalar söz konusu olduğunda bazı kritik dönüşüm fırsatlarını kaçırdığınız anlamına gelir.
Peki çözüm nedir? Reklamlarınızı dönüşüme hazır kişilere ulaştırmak için yeniden hedefleme kitleleri oluşturun. Reklam Yöneticisi, sıcak kitleleri yeniden hedeflemeniz için size çeşitli seçenekler sunar. Bu veri kaynaklarını kullanarak özel hedef kitleler oluşturabilirsiniz:
- Ürünleri kaydeden veya ödeme işlemlerini başlatan kişiler de dahil olmak üzere Facebook veya Instagram alışverişi
- Sıcak müşteri adayı segmentine eklediğiniz kişiler de dahil olmak üzere, müşteri listeleri
- Belirli nitelikli içerikleri izleyen kişiler de dahil olmak üzere, videolar
- Yerel müşteri adayı formunuzu açan ve gönderen kişiler olmak üzere, müşteri adayı formları
Bir satış kampanyası oluşturursanız, kataloğunuzu kullanarak bir yeniden hedefleme kitlesi oluşturabilirsiniz. Reklam seti düzeyinde, Reklamları Yeniden Hedefle seçeneğini belirleyin ve ölçütleri seçin. Ürünleri görüntüleyen, sepete ürün ekleyen veya farklı bir ürün setinden satın alan kişileri yeniden hedefleyebilirsiniz.
6. Birden Çok Eylem Çağrı Butonu Kullanmak
İster sıcak müşteri adaylarını yeniden hedefliyor ister yeni kitlelere ulaşıyor olun, tek bir eyleme odaklanmak her zaman kolay değildir. Örneğin, insanları alışveriş yapmaya teşvik etmek, ürünleriniz hakkında daha fazla bilgi edinmelerini sağlamak ve müşteri yorumlarını okumaya davet etmek isteyebilirsiniz. Bu harekete geçirici mesajların (CTA’lar) hepsi önemli olsa da aynı reklamda yer almamaları gerekir.
Aynı reklama birden fazla CTA eklerseniz, hedef kitlenizin kafasını karıştırabilirsiniz. Ayrıca, insanların istediğiniz yüksek değerli tek bir işlemi tamamlamasını sağlamak yerine. Daha geniş bir yelpazede yetersiz sonuçlar görmeniz de muhtemeldir.
CTA’nızı kitlenizin harekete geçmesini sağlamak için tek seferlik bir fırsat olarak düşünün. Kampanyanızın ana hedefini yansıtan bir CTA seçin. Ardından buna bağlı kalın ve CTA’nızı düğmede, reklam metninde ve reklam öğesinde tekrarlayın.
Peki ya tek bir CTA seçemiyorsanız? Tek bir reklam setinde, her biri farklı bir CTA içeren birden fazla reklam oluşturabilirsiniz. Ayrıca, hangi CTA’nın en iyi performansı gösterdiğini bulmak için iki veya daha fazla reklamı birbirlerine karşı A/B testine tabi tutabilirsiniz.
7. Reklamları Uzun Süre Yayında Tutmak
Aynı reklam öğelerini haftalarca veya aylarca kullanıyorsanız muhtemelen sonuçlarda bir düşüş veya maliyetlerde bir artış fark etmişsinizdir. Bunun nedeni, aynı reklam öğelerini tekrar tekrar yayınlamanın reklam yorgunluğuna neden olmasıdır. Bu durumda hedef kitleniz reklamınızı görmezden gelmeye başlar, gizler daha kötüsü şikayet eder.
Yeni reklam öğeleri sunarak reklam yorgunluğunu azaltabilir, sonuçları iyileştirebilir ve maliyetleri düşürebilirsiniz. Ayrıca kitlenizin en çok neye tepki verdiğini daha iyi anlayabilir, böylece işe yarayanlardan daha fazla reklam öğesi oluşturabilirsiniz. Her zaman tek görselli reklamlar oluşturuyorsanız, video veya kaydırılabilir reklamların sonuçları önemli ölçüde iyileştirip iyileştiremeyeceğini asla bilemezsiniz.
Peki, reklam setlerinizden ödün vermeden yeni reklam öğelerini nasıl oluşturabilirsiniz? Harika sonuçlar elde eden bir reklam belirleyin ve onu çoğaltın. Reklam öğesi dışında reklamın her özelliğini aynı tutun. Ardından yeni bir görsel, video veya kaydırılabilir reklam ile değiştirin. Neyin en iyi sonucu verdiğini bulmak için aynı zaman dilimindeki benzer reklamlarla performansını karşılaştırın.
Alternatif olarak, birden fazla reklam öğesini karşılaştırmak için Reklam Yöneticisi’nin A/B Testi özelliğini kullanabilirsiniz. Çoğaltmak istediğiniz reklamı seçin, A/B Testi düğmesini tıklayın ve reklamın bir kopyasını oluşturmayı tercih edin. Değişken için Kreatif’i seçin. Testi çalıştırın ve hangi sürümün kazandığını izleyerek etkili reklam öğeleri üretmeye devam edin.
8.Reklam Gösterilecek Alanları Doğru Seçmemek
Reklamlarında yayınlanacağı yerler reklam alanları olarak adlandırılır. Farklı reklam alanlarında gösterim alan reklamlar birbirinden farklı sonuçlar verebilir. Örneğin hikaye tarafında düşük sonuçlar alan reklamlar Reels tarafında daha verimli sonuçlar getirebilir. Ayrıca her reklam alanı için özelleştirilmiş medyalar kullanmak reklamlardaki sonuçları olumlu yönde etkiler.
Meta tarafında önerilen durum: Reklam alanı seçiminin otomatik olarak algoritmaya bırakılması yönündedir. Tek bir reklam alanı yeterli sonuç almada etkisiz kalabilirken, otomatik reklam alanları toplam sonuca göre verimli bir gösterim planlar.
9. Yanlış Yönlendirme Hedefi Seçme
Çoğu durumda, insanların reklamınızı gördükten sonra belli hedeflere yönlendirmek istersiniz. Örneğin; bir yazıyı okutmak, bir kaynağı indirmek veya bir ürünü satın almak için tıklamalarını da istersiniz. Onları uygun olmayan bir açılış sayfasına gönderirseniz, insanların kafasını karıştırma ve dönüşümleri kaçırma riskiyle karşı karşıya kalırsınız.
Peki reklamınızda ne tür bir açılış sayfasına bağlantı vermelisiniz? Ana sayfanıza neredeyse hiçbir zaman bağlantı vermemelisiniz çünkü bu, net bir amacı olmayan genel bir sayfadır. Bunun yerine, kampanya hedeflerinizle uyumlu bir sayfaya bağlantı vermelisiniz. Örneğin, satış hedefini kullanan bir kampanya, bir ürün sayfasına bağlantı vermelidir. Aynı şekilde, potansiyel müşteri hedefine sahip bir kampanya da bir teklif sayfasına bağlantı vermelidir.
Hedefinize bağlı olarak, harici açılış sayfaları yerine uygulama içi hedeflere de bağlantı verebilirsiniz. Örneğin, reklamınız potansiyel müşterileri Messenger sohbetlerine, yerel potansiyel müşteri formlarına veya Facebook mağazanıza yönlendirebilirsiniz.
10.Reklam Öğelerinde Sürekli Değişiklik Yapmak
Eğer sabırsız bir yapınız varsa genelde reklamı açtığınız kısa sürede iyi sonuçlar görmek istersiniz. Fakat Meta açıklamasında, reklamın bir öğrenme sürecinin olduğu ve bunun tam oturması adına belli sayıda etkinliğin olması gerektiğini belirtiyor. Öğrenme sürecinde yapılan bazı değişiklikler reklamı tekrar öğrenme sürecine sokabileceği gibi eski verilerinde çöp olmasına sebep olur.
Reklam Setlerinde veya reklam düzeyinde köklü değişiklik yapmak yerine bu öğeleri kopyalayarak ölçeklemek daha doğru bir harekettir.
Meta yardım sayfasında ki açıklamayı dikkatlice okuyunuz:
“Yaptığınız her düzenlemenin (öğrenme aşaması sırasında veya sonrasında) yayın üzerinde bir etkisi vardır ancak her düzenleme, reklam setinin öğrenme aşamasına yeniden girmesine neden olmaz. Yalnızca önemli bir düzenleme, reklam setinin öğrenme aşamasına yeniden girmesine neden olur.
Aşağıdakiler önemli düzenlemeler olarak kabul edilir:
- Hedeflemede yapılan tüm değişiklikler
- Reklam kreatifinde yapılan tüm değişiklikler
- Optimizasyon olayında yapılan tüm değişiklikler
- Reklam setinize yeni bir reklam ekleme
- Reklam setinizi 7 gün veya daha uzun süreyle duraklatma. ( Duraklatmaya son verdiğinizde reklam seti öğrenme aşamasına yeniden girer)
- Teklif stratejisini değiştirme
Not: Kampanya bütçesi optimizasyonunu kullanırken, kampanya teklif stratejinizi değiştirmek kampanya içindeki birden fazla reklam setinin öğrenme aşamasına yeniden girmesine neden olabilir.
Aşağıdaki alanlarda yapılan değişiklikler, değişikliğin büyüklüğüne bağlı olarak önemli olabilir veya olmayabilir:
- Reklam seti harcama sınırı tutarı
- Teklif kontrolü, ücret kontrolü veya reklam harcamasının getirisine ilişkin kontrol tutarı
- Bütçe tutarı
Not: Kampanya bütçesi optimizasyonunu kullanırken, kampanya bütçenizi düzenlemek kampanya içindeki birden fazla reklam setinin öğrenme aşamasına yeniden girmesine neden olabilir.
Örneğin bütçenizi 100 TL’den 101 TL’ye yükseltirseniz. Bir veya daha fazla reklam setiniz büyük ihtimalle öğrenme aşamasına yeniden girmez. Bununla birlikte, bütçenizi 100 TL’den 1000 TL’ye yükseltirseniz, bir veya daha fazla reklam setiniz öğrenme aşamasına yeniden girebilir.”
“Bir reklam seti öğrenme aşamasındayken Yayın sütununda “Öğrenme aşamasında” ifadesi yer alır. Yayın sisteminin, bir reklam setini yayınlamanın en iyi yolu hakkında bir şeyler öğrenmesi asla bitmez. Ancak reklam seti, performans istikrarlı hale geldiği anda, genellikle son önemli düzenlemeden sonraki 50 dönüşüm olayından sonra öğrenme aşamasından çıkar.”
“Öğrenme aşaması, yayın sisteminin reklamları en iyi şekilde optimize etmesi için gereklidir. Bu nedenle, öğrenme aşamasını tamamen atlamamanız gerekir. Yeni kreatif ve pazarlama stratejilerini test etmek, zaman içindeki performansınızı iyileştirmek açısından önemlidir.”
Kaynak: https://www.facebook.com/business/help/316478108955072?id=561906377587030
https://www.facebook.com/business/help/112167992830700?id=561906377587030
11. Doğru Olmayan Reklam Verilerine Güvenmek
Facebook reklamlarında geciken analizler ve eksik raporlanan sonuçlar fark ettiyseniz yalnız değilsiniz. Apple, Uygulama İzleme Şeffaflığı çerçevesini kullanıma sunduğundan beri Facebook reklam raporları daha yavaş ve daha az güvenilir hale geldi.
Bu nedenle sadece Facebook reklam raporlarına güvenmek sizi yanıltabilir. Neyse ki, doğruluğu artırmak ve sonuçları teyit etmek için çeşitli yöntemler var:
- UTM parametreleri: Web analizi aracınızda kampanya etkinliğini izlemek için açılış sayfası URL’lerine veri ekleyin. UTM parametrelerini Reklam Yöneticisi’nde reklam düzeyinde oluşturabilirsiniz.
- Olay Yöneticisi: Kampanyalarınızda optimizasyon etkinliği olarak kullanmak üzere sekiz adede kadar dönüşüm oluşturun. Yüksek öncelikli olayları doğru şekilde izlediğinizden emin olmak için bunları önceliklendirin.
- Birinci taraf verileri: Reklam raporlarınızı doğrulamak için Reklam Yöneticisi’nde gördüğünüz sonuçları e-ticaret platformunuzdaki veya web analizi aracınızdaki verilerle karşılaştırın.
- Dönüşümler API’si: Reklam Yöneticiniz ile web siteniz veya CRM arasında daha doğrudan bir bağlantı kurun. Dönüşüm API’sini yüklemek, reklam dağıtımını optimize edebilir ve daha güvenilir sonuçlar elde etmenizi sağlayabilir.
Değerlendirme
Kapsamlı bir Facebook reklam stratejisi oluşturmak kulağa çok fazla iş gibi gelebilir. Ancak net bir planınız yoksa belirsiz hedefler ve tanımlanmamış metriklerle karşılaşırsınız. Sonuç olarak, zaman ve para kaybedersiniz ve gerçekten ilerleme kaydedip kaydetmediğiniz konusunda hiçbir fikriniz olmaz.
Bir sonraki reklamınızı oluşturmadan önce, tüm şu unsurlara sahip olduğunuzdan emin olun:
- Kampanyaları ve reklamları kolayca bulabilmeniz için düzenli ve verimli hesap yapısı
- Her kampanya seçiminde iş hedeflerimiz ile uyumlu amaçları hedefleme
- Dönüşüm hunisi aşamasına ve reklam öğesine uygun hedef kitleleri değerlendirme
- Hedef kitlenize hitap eden ve teklifinizi etkili bir şekilde konumlandıran reklam öğeleri
- Reklam Öğelerinde Öğrenme Sürecini Etkileyen Köklü Değişiklikten Kaçınma
- Teklifinizle uyumlu ve hedef kitleniz için optimize edilmiş açılış sayfaları
- Reklam Alanlarının Doğru Seçimi ve Medyaların Alanlara Göre Özelleştirilme
- Hedefinizle eşleşen ve ilerlemeyi izlemenize olanak tanıyan metrikler
Kritik Facebook reklam sorunlarını belirleyip ele alırken, belirlediğiniz hedeflere ulaştığınızdan emin olmak için reklam performansını zaman içinde izlemeye devam edin.